Bij welke klachten

Er kunnen allerlei klachten ontstaan op het gebied van het rijke menselijk gevoelsleven:

  • ademhalingsklachten, bv. hyperventilatie.
  • spanningsklachten. Algeheel gevoel van gespannen zijn, waardoor u spier- en/of pijnklachten heeft, u moeilijk in slaap kunt komen en/of veel piekert.
  • u durft niet (meer) te vertrouwen op uw eigen gevoel. U voelt zich onzeker, u weet niet zo goed welke keuzes te maken in uw leven, u heeft moeite met overgangssituaties na een ingrijpende veranderingen in uw leven.
  • pijn. U heeft de neiging de pijn uit de weg te gaan. Omdat u de pijnsignalen negeert, ontwikkelt u structurele overbelastingsklachten. U (her)kent uw eigen grenzen niet meer. Hierdoor herstelt uw letsel niet goed, hetgeen in zeldzame gevallen kan leiden tot een totale ontregeling van de natuurlijke herstelmechanismen van uw lichaam.
  • u ervaart interacties met uw medemensen als moeilijk. U weet niet goed hoe u uw grenzen aan moet/kunt geven. Omdat u niet uzelf kunt zijn, verlopen contacten stroef. U durft geen slechtnieuws gesprekken aan of deze lopen steeds weer uit te hand.
  • emoties zitten u in de weg. U snapt wel waarom u zich verdrietig voelt, u kunt alles goed beredeneren maar u weet niet wat u met dat verdriet aan moet. U weet niet hoe u dit gevoel kunt ‘verwerken’.
  • u heeft ‘huidhonger’. Dierbaren uit uw nabije omgeving vallen weg waardoor u vereenzaamt. Het is niet meer zo vanzelfsprekend aangeraakt te worden, terwijl lichamelijk contact uw gemoed snel gerust stelt en bevestigt.
  • u heeft moeite in het hier en nu te blijven. U bent alsmaar aan het fantaseren over de toekomst of u dwaalt af naar het verleden waardoor er niets uit uw handen komt. De signalen van uw lichaam dringen niet tot u door.
  • u loopt vast in uw werk. U wilt wat anders, maar weet nog niet zo goed wat. Vanuit uw gemoed merkt u dat er wat moet veranderen maar dit is nog niet helder en concreet, u bent nog zoekende.
  • u heeft één of meerdere indrukwekkende gebeurtenissen meegemaakt waar u zich niet overheen kunt zetten. U lijkt in cirkels te blijven lopen; het lukt niet om deze gebeurtenissen achter u te laten.
  • u heeft een hersenbloeding gehad en de aangedane zijde voelt nog steeds niet vertrouwd. Het voelt koud en levenloos. Indrukken aan die zijde komen harder binnen, het lukt niet meer u af te sluiten voor teveel prikkels.

Haptotherapie kan u helpen weer in contact te komen met uzelf, met uw gevoel.

Psychosomatische klachten, net als somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK), zijn klachten waarbij er op lichamelijk vlak geen of onvoldoende duidelijk oorzaken gevonden kunnen worden. Als haptotherapeute heb ik geleerd te kijken naar hoe iemand zich aanpast aan zijn omgeving. Ons lichaam kent een verscheidenheid aan aanpassingsmogelijkheden, maar te veel aanpassen kan tot klachten gaan leiden.

Bijvoorbeeld: iemand is al langere tijd angstig. Bij angst wordt onze adem stil en gaan we hoog ademen. Hierdoor ontstaat spanning in de nek- en schouderspieren, maar ook in de kaken en het middenrif. Als het middenrif zijn pompfunctie ter ondersteuning van bloedvaten en darmbewegingen vermindert, geeft dit klachten met afvoer van vocht en buikklachten. Als er spanning in het middenrif is, is het tevens moeilijker om bij ons innerlijk gevoel van o.a. zelfvertrouwen en zelfzekerheid te komen. Wat de overlevingsstrategie betreft, gaat de ene mens bij angst vechten, de ander vluchten en weer een ander verstarren. Ook deze basisreacties hebben hun invloed op ons lichaam. De eerste klachten zullen ontstaan in het systeem dat als eerste overbelast raakt.
De ene mens meldt zich met buikklachten bij de huisarts, de ander loopt al een tijd bij de fysiotherapeut zonder verbetering van de spanningsklachten van de nek en een derde persoon denkt dat hij een hartaanval heeft, wat later (gelukkig) een hyperventilatieaanval blijkt te zijn. En weer een andere persoon meldt zich bij de psycholoog i.v.m. gevoelens van onzekerheid en faalangst.

Als haptotherapeute heb ik verstand van voelen en emoties. Mijn basisopleiding als fysiotherapeute geeft me inzicht in het bewegen van de mens. De combinatie van beide opleidingen geeft me voldoende ‘werkmateriaal’ om mijn patiënten/cliënten handvatten te geven zodat we samen de kluwen aan klachten (SOLK dan wel psychosomatisch) kunnen ontrafelen.

HT-bij-welke-klachten