Patiëntenervaringen

 • “Ik kan niet ontspannen, ondanks ontspanningsoefeningen, het lukt echt niet.” Na de eerste sessie: “Ik ben nu echt ontspannen, ik was ervan overtuigd dat het mij nooit zou lukken.”
 • “Ik knap af op mijn werk. Ik moet geregeld slecht-nieuwsgesprekken voeren, dit kost mij steeds meer energie. Ik ben vaak moe.”
  Na 3 sessies: “Ik heb meer in de gaten waar ikzelf de mist in ga. Door in contact te blijven met mijn gesprekspartner in deze moeilijke gesprekken, merk ik dat ik minder in de strijd kom. De gesprekken verlopen nu ook anders.”
 • “Als mij iets dwars zat bleef ik rondjes in mezelf draaien. De haptonomie heeft me geleerd de onderliggende gevoelens te beleven. Hierdoor ging ik mezelf beter begrijpen en werd ik rustiger”.
 • “Ik blijf hyperventileren. Overdag kan ik de ademhalingsoefeningen toepassen en dan gaat het meestal goed maar ’s nachts in mijn slaap lukt dat niet en word ik benauwd wakker.” Na een aantal behandelingen: “Wat ik toen niet in de gaten had, was dat de nog niet verwerkte emoties het hyperventileren teweegbrachten. Door te durven deze emoties aan te gaan, begon mijn verwerkingsproces. Het hyperventileren werd vanzelf minder en ik heb er nu geen last meer van.”
 • “Ik had heel lang last van onzekere, agressieve, woede aanvallen. Kon moeilijk uitleggen wat ik voelde. Erg emotioneel. Opgesloten in mezelf. Sliep slecht, nare dromen en kon geen grenzen stellen.
  Door Haptonomie kon ik weer contact maken met mijn eigen gevoel en begon ik mezelf weer happy te voelen. Alles werd langzaam steeds beter en ik kon mezelf weer zijn bij mensen waar ik dat moeilijk kon. Zowel werk als privé ging het stukken beter. Mijn onzekerheid is stukken minder geworden, ik ben weer blij met mezelf en zie alles een stuk positiever. Ik ben erg blij dat ik dit heb mogen ervaren!”
 • “Ik heb veel geleerd door de Haptonomietherapie maar vooral heb ik geleerd om niet meer bang te zijn. Niet meer bang zijn voor ziekte, voor het leven, voor mezelf en voor anderen. Ik heb geleerd dat veel negatieve gevoelens die me vroeger uren- of dagenlang bezighielden actief doorvoeld, doorleefd kunnen worden en daardoor een plek krijgen maar mijn leven niet meer beheersen. Ik ben veranderd van een melancholisch in een positief, actief en sterk mens en daar ben ik heel dankbaar voor.”
 • Hiernaast ziet u een foto van een kunstwerk gemaakt van glas. De opdracht aan de kunstenaar was: “kun je mij in beeld laten zien hoe jij dat haptonomie beleefd hebt?”
HT-patientervaringen-onder